Reaktion på sygdom

Omgivelsernes reaktion på sygdom.

Reaktion på sygdom  fra omgivelsernes side kan ofte være det sværeste at tackle, når en familie rammes af sygdom!

For familien er det, at en person er blevet ramt af alvorlig sygdom et stort nok problem i sig selv. Men når man så samtidig skal forholde sig til alle mulige menneskers holdinger/fordomme, velmenende råd om, hvad man nu skal gøre, så kan det hele virke ret uoverskueligt. Det man allermest har brug for, når et familiemedlem er blevet ramt af sygdom, er en hjælpende hånd til det praktiske, måske en skulder at græde ved, og måske “kun”, at omgivelserne; venner, familie og naboer opfører sig, som de “plejer”, og kommer og snakker, ringer, inviterer, som de altid har gjort.

 

Reaktion på sygdom

Mangel på reaktion på sygdom fra omgivelserne kan også skyldes, at omgivelserne er bange for, at de selv skal blive ramt af sygdom:

NOSOFOBI er angst for at blive syg

Hjælpsomhed

Det skyldes helt klart omgivelsernes angst/nervøsitet for, hvad de skal gøre eller sige, men det er omgivelsernes reaktion på sygdom, der ofte gør det svært. Man er bange for at såre. Samtidig er de, måske, bange for at den syge eller resten af familien skal komme til at græde, men det er vigtigt, at man “kommer ud over det”, da det netop er vigtigt, at man “får lov” til at græde, hvis det vel at mærke er det, der er behov for!

Men man kan føle sig utrolig ensom, hvis man har et sygt familiemedlem, hvis venner og familie holder sig væk eller ikke ringer mere.

For man skal samtidig være utrolig opmærksom på, at hvis man vil hjælpe et andet menneske, at det ikke er sine EGNE behov, man vil opfylde, men modpartens. Vær opmærksom på, at det ikke i stedet for bliver en form for “overgreb” på det andet menneske!

Det KAN være utrolig berigende for alle parter, hvis man blot “forholder” sig til mennesket, der er blevet syg af en eller anden årsag, og så hjælper, hvor der evt.  er behov for det!

Men til jer “udenfor”: inviter, som I plejer, bag en kage og inviter jer selv til kaffe, eller bare stil kagen, hvis dette er en bedre ide den dag!

Det kunne også være en god ide at sidde hos den syge, mens modparten “får lidt luft”. Eller måske skulle man gå to og to sammen, så den ene part sad hos den syge, mens den anden tog på cafe eller bare gik en lang spadseretur med modparten!? Bare det, at kunne gå hjemmefra med god samvittighed en gang imellem! Men det er til stadighed omgivelsernes reaktion på sygdom, der først og fremmest gør sig gældende!

Ofte kan det være en god ide som pårørende at få hjælp at få hjælp  hos en behandler. Det er ikke blot den, der er syg, der har behov for hjælp.

Det kan være en god ide for alle i den ramte familie at få hjælp til at tale situationen igennem!

Der findes mange forskellige behandlere, man kan få hjælp hos.

For eksempel psykoterapeuter, kognitive behandlere, hypnotisører, kinesiologer, stressbehandlere  og mange andre.

 

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *