Hvad føler du stolthed over?

Føler du ofte stolthed?

Hvad skal der til, for at du føler stolthed over noget? Er det dig selv, det drejer sig om, hvilket kan virke både  negativt og positivt, eller er det dine børn eller din mand/kone, der har udført et eller andet, du føler stolthed over på deres vegne? Har du prøvet at tænke over, om du måske, bare en gang imellem føler en smule stolthed  og ikke mindst glæde over alt det, du selv har udrettet i dit liv?

Glæde sig på andres vegne!

Mange, der ser lidt ned på mennesker, der føler stolthed over nogle familiemedlemmer, og som praler af det, har selv et voldsomt problem, der kaldes misundelse! – De har måske ikke selv formået at udrette så meget, de kan føle stolthed  / glæde over, og så er det desværre sådan, at så skal andre heller ikke have den glæde at føle stolthed! – I disse tilfælde kommer der, desværre, ofte sladder indover. – Men hvorfor skulle man IKKE være stolt af sine børn og glæde sig på deres vegne?

Men er man nu så stolt?

“Problemet” er bare, at de mennesker, der optræder med stolthed, ikke altid har det så godt med sig selv. De har måske et utrolig dårligt selvværd, og har det egentlig rigtig skidt, men når de så har mulighed for at føle stolthed over, hvad de selv, eller andre i deres familie har udrettet, eller er blevet rost for, så er det ligesom om, de kan “hævde sig “lidt, og i hvert fald for en kort stund, føle sig som “noget værd”!  – Så næste gang, du møder et andet menneske, der hele tiden skal prale af, at de kender dem og dem, der kan det og det, eller “se nu, hvad jeg har udrettet eller købt”, så prøv at se ind “bag masken”! – Måske ser du egentlig kun et ulykkeligt menneske, som er nødt til at omgive sig med mange fine ting eller “fine/kendte” mennesker, de kan føle stolthed over, for i det hele taget at overleve mentalt!

Stolthed behøver ikke at være negativt!

De fleste af os er opdraget til, at man ikke skal være stolt, slet ikke af sig selv. – I mange familier er det også sådan, at man ikke praler af sine børn og af sin mand/kone. Det er ikke rigtigt “dansk” mentalitet at, især udtale sin stolthed over sine børn eller sin familie i det hele taget. – Det “kan man da ikke”! – Men hvem siger det? – Hvorfor skulle man ikke kunne føle stolthed over, hvad børnene har formået at udrette, enten i skolen eller nogle ting, de har lavet? – Men det er, desværre, ofte en udbredt misforståelse, at det “gør man ikke”, og de mennesker, der med stolthed i stemmen fortæller om deres børn, og hvad de har udrettet, eller hvor dygtige de i det hele taget er, dem ser mange mennesker ofte lidt “ned på” – De “praler” da vist! Men stolthed kan jo også være en form for glæde over, at børnene eller henholdsvis manden eller konen, eller vennerne for den sags skyld, har formået at udrette nogle ting/har fået høje karakterer, eller hvad det nu drejer sig om!

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *