Hjælp, vi har en teenager i huset – hvad gør vi?

Hvordan overlever hele familien tiden med en teenager i huset?

Ja, som alle andre slæber en teenager også ofte rundt med et utroligt dårligt selvværd, som ofte kommer til udtryk på de mest mærkelige måder, så man bestemt ikke tænker på manglende selværd! Og hvad gør vi? – Dømmer vi teenageren på hans eller hendes handlinger, eller prøver vi at se på deres indre mentale liv? De fleste mennesker bærer rundt på et eller andet, de kæmper med; nogle mere eller mindre end andre. – Men ikke ret mange går “ram forbi” med hensyn til det at være teenager. –

 

Løsrivelse.

Men alderen som teenager er jo en form for “løsrivelse” fra familien. – Man er på vej ind i de voksnes rækker. og de fleste HAR et eller andet form for opgør med deres forældre. – Hvis de ikke formår at blive løsrevet, KAN de ende med at blive et “tilpasset” menneske, ja, det var de måske allerede inden tiden som teenager! Et “tilpasset” menneske, er et menneske, der altid “holder øje med” omgivelserne. Hele tiden observerer, hvordan stemningen er i omgivelserne, i denne sammenhæng i familien! Et “tilpasset” ungt menneske  TØR måske ikke  tage et opgør med forældrene, da de er bange for forældrenes reaktion; forældrenes vrede eller frustration.- Så er det meget lettere at lade være med at tage det opgør. Men problemet er, at dette unge menneske så må kæmpe yderligere med sit selvværd og spliden i sit indre, og hvad det EGENTLIG gerne ville! På længere sigt kan der måske komme et opgør alligevel senere hen i livet, og dette kan så ske at blive meget voldsommere. – Hvorimod et opgør/en løsrivelse i teenage alderen er en naturlig “løsrivelses proces”!

Både barn og voksen!

Det er vigtigt for barnet/den unge/teenager, at få sig løsrevet fra forældrenes mønstre på en ordentig måde, for at teenageren har mulighed for at lære at leve sit liv på sine egne betingelser. Problemet er så i denne sammenhæng, at de unge mennesker jo stadig, ofte, er et stort barn inden i, samtidig med, at de også er “lidt” voksne. Men ikke nær så voksne som de selv synes! – Her er det så, det er vigtigt, at støtte den unge teenager i at gennemleve denne udvikling, så det kan foregå så let og smertefrit som muligt for alle parter!

Teenageren`s manglende selvværd.

Så det KUNNE måske være en god ide at hjælpe teenageren til at få et bedre selvværd, så både teenageren og resten af familien havde mulighed for at komme lettere igennem teenage perioden uden ALT for mange skrammer – OG skænderier og  konflikter! Det vil i den sidste ende være både en glæde og en kæmpe fordel for alle! For problemet er jo også ofte i den alder som teenager, at selvom den unge teoretisk ved, hvad han eller hun skal igennem, så fatter de egentlig ikke helt, hvad det ER, der sker med dem! – Hverken kroppen eler sindet er, som “det plejer”!

 

Hjæælp!!!!

For at hjælpe både den unge teenager samt hele familien lettere igennem den periode, kan man få hjælp bl.a. ved Betty Koudal, som arbejder ud fra devisen:  man skal være opmærksom på, at en teenager,lige så godt kunne sætte et skilt på panden, hvorpå der stod:

“LUKKET PÅ GRUND AF REPARATION!”

Enkelte unge mennesker kommer forholdsvis let omkring ved teenage alderen, som jo ER en overgang, hvor de frigør sig fra forældrene, og det er utrolig vigtigt, at de får lov til at gennemgå perioden på en værdig måde. – For at få teenageren – OG forældrene! lettere igennem teenagealderen kan det være en god ide at søge hjælp. Der findes rigtige mange behandlere, der er gode til at lytte til de unge – OG deres forældre!:)

 

Hvordan får man “fikset” en teenager, så det er til at være i huset for resten af familien?

HUSK at være opmærksom på, at det ER kun en overgang, selvom det kan være svært at se til enden af tunnellen, når man føler, man har en omvandrende atombombe i huset, og ikke aner, hvad man skal stille op!

 

 

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *