Er du grænseoverskridende overfor andre?

Grænseoverskridende!

Er du en af den slags personer, der hele tiden er grænseoverskridende overfor andre mennesker? Eller lader du andre mennesker skride ind over dine grænser? Magter du ikke at sige fra overfor de mennesker, der skrider ind over dine grænser, eller hvad er det, der går “galt”, når du føler dig trådt for nær?

Hvad ER grænseoverskridende?

Ordet grænseoverskridende kan opfattes på rigtig mange måder, og ordet og oplevelsen opfattes vidt forskelligt fra menneske til menneske, da vi jo, som bekendt, ER forskellige, og alle har hver sin forskellige opfattelse af virkeligheden! Nogle mennesker kan leve et helt liv uden at opfatte, at der bliver skredet ind over deres mentale grænser hele tiden; de opfatter slet ikke andre menneskers opførsel som grænseoverskridende! Og andre føler sig trådt for nær næsten uden grund!

Hvad skyldes denne forskel?

Tja, nogle vil mene, at de sidste typer er meget nærtagende, men begge typer mennesker kan have været udsat for rigtig mange ting tidligere i deres liv! – De mennesker, der hele tiden lader andre mennesker være grænseoverskridende overfor dem, er, måske, “tilpassede mennesker”, der hele tiden holder øje med omgivelserne for at se, hvordan stemningen er i omgivelserne. – Hvis der er optræk til ufred i familien under en eller anden form, og personen er bange for, at det skal gå ud over ham/hende, ja så finder mange sig i rigtig mange ting, blot for at tækkes omgivelserne, man “tilpasser sig”. – Dette starter ofte meget tidligt i livet, og man vænner sig derved til at lade andre mennesker være grænseoverskridende overfor sig. Derved tror disse “tilpassede mennesker”, at andre mennesker bedre kan lide dem, hvis de finder sig i mange ting. – Hvis man nu laver alting i familien uden at brokke sig, det kan være indkøb, madlavning, rengøring osv, men det kan desværre også udarte sig i langt alvorligere ting, eksempelvis misbrug. – Børn, der bliver misbrugt, “tilpasser sig” også meget tidligt!! Dette går udover deres selvværd! De er nok ikke noget værd! – Bare misbrugeren ikke bliver vrede på dem, så finder de misbrugte børn sig i rigtig meget med store psykiske og fysiske konsekvenser til følge!

Grænsebryderne!

Dem, der evindeligt er grænseoverskridende overfor andre mennesker er, som regel, bevidst om det; de ønsker magt over andre mennesker. Men ofte er det en langsom “glidebane”, hvor de i begyndelsen ikke er klar over den magt, de har over andre mennesker, hvorefter det lige så stille accelerer. Når personen, kan se, at de mennesker, hvis grænser han eller hun overskrider, lige så stille accepterer, at man er grænseoverskridende overfor dem, ja så bliver det ofte bare værre og værre. Det kan udarte sig i rigtig mange ting, der overhovedet ikke behøver at have med seksuelt misbrug at gøre. Det er i rigtig mange tilfælde også følelsesmæssigt, at “grænsebryderne” er grænseoverskridende. – Når de møder de mennesker, der “tilpasser sig” ved at udføre den ene eller anden gerning for dem, så kan det være svært at “holde igen”, da det jo er nemt at få andre mennesker til at lave alting for sig. – Det er ikke nødvendigvis i ondskab, det kan ofte begynde som dovenskab, hvor man så ser, at man kan få andre mennesker til at udføre både det ene og det andet for en, ja, så er det jo let at forlange mere og mere, da den anden person jo aldrig siger nej!!! – Desværre er der jo så også mange langt alvorligere tilfælde, hvor den grænseoverskridende person udnytter andre mennesker på det grusomste. – Det ser man jo desværre med alle de sager om misbrug, der er meget fremme i medierne. – Det samme gælder i forhold, hvor den en part har psykopatiske træk! – Det er ret voldsomme traumer, der kan udvikle sig i disse alvorlige forhold!

Hvad så?

Tilpasset menneske

De mennesker, der selv bliver klar over, at de er udsat for mennesker, der er grænseoverskridende overfor dem, bliver ofte klar over det på et tidspunkt i deres liv, og søger så ofte hjælp til at lære at sætte grænser for, hvad de vil være med til. – Mennesker, der er udsat for en eller anden form for misbrug, seksuelt eller/og følelsesmæssigt,  får, desværre, ofte langt senere hjælp! – Ofte er det ALT for sent, og disse børn/unge mennesker  har udviklet så massive traumer, at det vil præge dem resten af deres liv! Det er vigtigt, at de får al den hjælp, de overhovedet kan få, men det tager LANG tid, og deres liv er præget for altid! – Ofte ser man desværre at de børn/unge mennesker, der selv er blevet misbrugt, fortsætter dette mønster. – Så det kan ikke gå hurtigt nok med at hjælpe alle disse børn og unge mennesker, inden de har lidt helt ubodeligt!

1 kommentar til “Er du grænseoverskridende overfor andre?”

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *